vozite bezbedno

Saveti za vozače

Delite put

Vozači motornih vozila ponekad misle da ceo put pripada njima, ali zapravo put ne pripada nikome. Svako ima pravo da prolazi i prelazi put na javno obeleženim mestima.Po zakonu, bicikl je vozilo, tako da treba tako i da se tretira.

Setite se da vam biciklisti pomažu

Suprotno onome što neki vozači veruju, biciklisti smanjuju gužvu na putevima nevozeći automobil. Oni smanjuju vreme koje provodite u gužvi zauzimajući mnogo manje prostora. Biciklisti imaju frazu za to: ’Jedan auto manje’.

Izbegavajte otvaranje vrata u blizini biciklista

Ne otvarajte vrata dok ne proverite da nema ni jednog bicikliste u blizini vaših vrata. Možete lako jednim zamahom da oborite biciklistu i prouzrokujete mnoge probleme. Prilikom izlaska iz automobila mislite o širini vaših vrata kada su otvorena.

Ne parkirajte se na biciklističkoj stazi

Izbegavajte parkiranje na samoj biciklističkoj stazi, jer u tom slučaju biciklista mora da zaobiđe automobil po sredini kolovoza ili trotoara.

Ostavite više prostora prilikom obilaženja

Kada pretičete biciklistu, potrebno je da odvojite prostor kao kad pretičete automobil. Uvek imajte u vidu da postoji mogućnost da naiđete na rupu, masnu, ledenu površinuili neku veću prepreku.

Ne vozite preblizu bicikliste zato što nećete biti u mogućnosti da se zaustavite na vreme ako biciklista silazi sa svog bicikla ili se nešto drugo iznenadno desi. Pretičite lagano i sporo.

Vozite oprezno u krivinama

Na manjim putevima van grada gde je vidljivost ograničena zapamtite da biciklista može da bude iza narednog ugla. Isto tako to može biti neka druga osoba, dete ili životinja ili čak traktor koji se usmerava ka njivi. Korigujući svoju brzinu smanjujete rizik da se nešto neželjeno desi.

Zapamtite da biciklisti imaju pravo na deo puta

Biciklisti imaju pravo da voze kolovozom kao i sva motorna vozila.

Sedite na bicikl!

Sve dok ne osetite kako je to biti biciklista na brzom putu, nećete moći istinski darazumete kako vozači motornih vozila mogu biti nepažljivi. I biciklisti mogu biti nepažljivi, ali uglavnom se oni i povrede na kraju, a ne vi.

Saveti za bicikliste

Proverite bicikl pre svake vožnje

Evo nekoliko segemenata na koje treba obratiti pažnju:

SEDIŠTE – podesite sedište tako da je vaše koleno blago savijno prilikom sedenja, dok vam je noga na pedali koja je na najnižoj tački.

VAZDUH – proverite vazdušni pritisak u gumama I podesite baražu u zavisnosti od terena po kojom će te se kretati.

LANAC – proverite da li je lanac podmazan.

KOČNICE – testirajte kočnice kako biste bili sigurni da li rade na odgovarajući način .

Nosite kacigu

Adekvatno nameštena kaciga bi trebalo da bude pozicionirana iznad obrva I čvrsto zakopčana da ne bi ispadala tokom vožnje.

Oprez sa odećom

Nosite svetliju odeću kako bi drugi učesnici u saobraćaju mogli da vas vide. Nije preporučljivo da imate labavu odeću na sebi kako biste izbegli mogućnost da vam odeća zapadne u lanac, kočnice I zupčanik.

Ne koristite mobilne telefone i muzičke uređaje tokom vožnje

Mnogo je važnije tokom vožnje bicikla da čujete šta se dešava u vašem orkuženju, nego kada vozite automobil. Vožnja sa slušalicama je vaš izbor, ali povećava rizik od ometanja vaše pažnje kao učesnika u saobraćaju. Prilikom mešanja sa autombilima I drugim učesnicima u saobraćaju, što manje distrakcija to je bolje.

Upalite svetla

Prilikom noćnih vožnji neophodno je voziti sa upaljenim prednjim I zadnjim svetlom. Moderna prednja LED svetla traju mnogo duže nego obične baterije.

Izbegavajte ulice sa gustim saobraćajem

Jedna od najvećih grešaka većine ljudi jeste što uglavnom svoju vožnju počinju na istim rutama gde voze automobile. Bolje je kretati se drugim ulicama gde je manja gustina saobraćaja I gde se automobili sporije kreću.

Signalizirajte svoja skretanja

Mnogo je manja verovatnoća da se zaštitite od udara motorcikliste ili automobila ukoliko na vreme obavestitie ostale učesnike u saobraćaju o vašem skretanju. Signalizacija se vrši onom rukom u kom pravcu nameravate da nastavite kretanje.

Kada skrećete desno, usmerite desnu ruku u tom pravcu, i obrnuto.

Zauzmite celu traku kada je to neophodno

Često je bezbednije kada zauzmete celu traku na putu tokom vožnje, ili vozite malo bliže levoj ivici nego da ste srkoz približeni desno ivici.

Vozači automobila mogu bolje da vas vide ako ste baš na putu, nego kad ste ekstremno blizu ivice gde je mnogo teže da vas primate.

Zauzimanje cele trake na putu sprečava automobile da vas obilaze previše blizu na uskom putu.

Vozeći više ulevo omogućava vam da se na vreme sklonite od iznenadnih otvaranja vrata automibila koji su parkirani uz desnu ivicu kolovoza

Vozite kao da ste nevidljivi

Ponekad dosta znači kada se vozi na putu gde motorciklisti I drugi učesnici u saobraćaju ne mogu da vas udare čak Iako vas ne vide. Ne pokušavajte da budete nevdiljivi, već pokušajte da vozite tako da vas automobil ne može udariti čak iako vas ne vidi.

Na veoma brzim putevima, vozači imaju manje vremena da vas primate zato što vam se približavaju veoma brzo. Kao prvo izbegavajte ovakve puteve, no u slučaju da se zadesite na tako brzom putu, vozite ekstremno blizu desne ivice.

Zapamtite, ne pokušavajte da BUDETE nevidljivi, već samo vozite sa pretpostavkom da vas vozači automibila I drugi učesnici u saobraćaju, ne vide.

Gde Kupiti

 

Beograd

Bul. Arsenija Čarnojevića 69d(011) 3121-08609h-21h, nedelja 09h-15h
Pogledaj na mapi

Beograd

Bulevar Kralja Aleksandra 205(011) 4055-56909h-21h, subota 09h-19h
Pogledaj na mapi

Beograd

Bulevar Nikole Tesle 3(011) 26 06 52609h-21h, nedelja 09h-19h
Pogledaj na mapi

Beograd

Cara Dušana 55(011) 40 87 47809h-21h, subota 09h-16h
Pogledaj na mapi


Novi Sad

Novosadskog sajma 23(021) 4739-40809h-21h, subota 09h-15h
Pogledaj na mapi

Niš

Sindjelićev Trg 26(018) 513-11409h-21h, subota 09h-15h
Pogledaj na mapi

Čačak

Nemanjina 71(032) 377-37009h-21h, subota 09h-17h
Pogledaj na mapi